Sigarayı Bırakmak istiyorum

Sigara öyle bir girmiş ki hayatımıza ondan kopmak ondan ayrılmak o kadar zor geliyor ki biz insanlara sigarasız bir hayat düşünemez olmuş duruma geliyoruz oysaki içtiğiniz sigara size ve çevrenize..

Sigarayı Bırakmak istiyorum
Yayınlanma: Güncelleme: 2.061 views

Sigara öyle bir girmiş ki hayatımıza ondan kopmak ondan ayrılmak o kadar zor geliyor ki biz insanlara sigarasız bir hayat düşünemez olmuş duruma geliyoruz oysaki içtiğiniz sigara size ve çevrenize o kadar çok fazla zarar veriyor-ki bunu bildiğimiz halde bu kötü alışkanlıktan vazgeçmek istemiyoruz maddi ve manevi anlamda zarar veren sigara sağlığımızla oynayan sigaradan neden vazgeçmiyoruz veya vazgeçemiyoruz her ne kadar destekte alışkanlık nasıl alıştıysan öylede bırakma imkanı var çıkan dumanı saçmış olduğu pis koku Sağlık Açısından Verdiği Zarar Cebinize Verdiği Zarar Bakı yorumda hiç bir tane yararlı veya faydalı bir şeyi yok  Neresinden Bakarsan Bak Hep Zarar Veriyor Bu Zarar Sırf Kendimize Verdiğimiz Zararla Sınırlı Olmadığı Gibi Çevremize Aynı Zamda Sevdiklerimiz ede Zarar Veriyor.

Eğer Siz Bu Yazıyı Okuyorsanız İnanıyorum Siz Bırakmaya Karar Vermişsiniz. İnana Kişi Bırakır Sigara İçmeyi

Merdiven çıkarken nefesiniz mi kesiliyor? Sabahları uyandığınızda dahi ağzınızda acı bir tat mı hissediyorsunuz? Bu problemlerin nedeni açık. Bütün bunların sebebi; sigara. Sigara, uzunca vadede sağlığınıza kayıp verirken, fizyolojik olarak da sizi zorlar. Peki sigarayı bırakma dair ne düşünüyorsunuz? Sigara içenler amacıyla bağımlılıktan arınmak çok kuvvet olabilmektedir. Tiryakilerin mühim bir bölümü, hayatlarında en az bir kere sigarayı bırakmayı dener fakat bir zaman ardından yeniden başlar.

Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya hüküm verme mertebesi Yorucu. Bağımlılar sigarayı bıraktıklarında yaşayacakları yoksunluk çağından kaygı eder. Fakat bu yoksunluk müebbet devam eden bir aşama değil. Hükümlü olunduğunda yoksunluk belirtilerin üstesinden gelmek çok ek olarak pratik halen ciro. Sigarayı bırakmada birinci kural; gündelik koşullar ne türlü olursa olsun bıraktıktan ardından bir adet dahi yakmamak. Zira bu tutum hatıraları, tadını ve kişiye verdiği duygusu beynin yeniden hissetmesine ne sebeple olur. Sık Sık sigarayı bıraktıktan ardından zaman zaman bir adet içenler bir zaman ardından yeniden başlar.

Sigara pek çok mühim hastalığın nedeni

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları en başta olmak üzere pek çok sıhhat probleminin başlıca nedenlerinden biri. Yeryüzünde her yıl 5 milyon birey ve Türkiye’de 100 binden pek birey başka bir deyişle can veren her 4 kişiden biri, tütün kullanımına ilişkili nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu sayının 2030 senesinde 240 bine ulaşılacağı düşünülüyor. Erkeklerde bütün kanser türlerine ilişkili ölümlerin yüzde 35’i, bayanlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine ilişkili ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor. Bilhassa sigara ile direk ilişkili olan akciğer kanseri, kanser nedenli vefat oranında birinci sırada yer ediniyor. Kronik bronşit ve amfizem benzeri soluk darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en mühim nedeni de yeniden sigara. Bu hastalıklar sebebiyle yaşamını yitirenlerin oranı, hiç içmeyenlere yönelik 40 kat pek. Bununla Beraber sigara; kan dolaşımı ve damarlar üst kısmına tesirleri sebebiyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma rizikonun artırır, bacak kangrenlerine ne sebeple olabilmektedir.

Sigara hangi hastalıkların oluşum artırır

Sigara bağımlılığı ve pek çok kanser türü içinde direk bir ilişki bulunuyor. Sigara; akciğer bağımlılığı enbaşta olmak üzere, gırtlak, prostadyum, diş eti ağız, mesane, yiyecek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim (döl yatağı) ağzı kanserlerinin oluşum rizikonunu artırır. Ayrıca; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, bayanlarda kısırlık ve KOAH benzeri hastalıklara da sebep olur.

Doğmadan sigara içen bebekler!

Sigara bununla beraber gebe bayanlarda düşük ve erken doğum rizikonunu artırır, bebeklerin düşük kiloda doğmasına ne sebeple olur ve bebeklerde anlık vefat rizikonunu 6 kat artırır. Yeniden gebelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarının zeka seviyeyi düşük olabilmektedir ve tutum bozuklukları görülebilir.

35 yaşından öncesinde sigarayı bırakanlarda erken vefat riski anında hemen yok olur. Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riskleri; müddetine ve ne civarı içtiklerine ilişkili olarak değişir. 20 seneden pek sigara içenlerde risk çok pek. 20 senenin üstünde sigara içenlerde ise risk hiç içmeyenlerin düzeyine inemiyor. Fakat bunun üst kısmına eklenecek her yıl riskin boyutlarını artırır.

Sigarayı bırakma evresinde bedende olan farklılıklar neler

20 dk ardından, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
8 saat ardından, kan oksijen seviyeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
24 saat ardından, beden karbonmonksitten arınır.
48 saat ardından, kandaki nikotin seviyeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hasta olanların rehabilitasyona verdikleri yanıt artar.
72 saat ardından, hava yollarının gevşemesi neticesi soluk alıp verme rahatlar, solunum yöntemleri fonksiyon görmeye başladığı amacıyla sekresyon miktarı artar, hava yöntemleri kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji seviyeyi artar.
2-12 hafta ardından, bütün bedendeki dolaşım düzelir, solunum karayolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanıklık ek olarak az görülür.
3-9 ay ardından, öksürük, kısa aralıklarla soluk alıp verme ve wheezing başka bir deyişle hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme benzeri solunum karayolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
12 ay ardından, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
12-36 ay ardından, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
5 yıl ardından, kalp krizi geçirme riski, yiyecek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
10-15 yıl ardından, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere yönelik yüzde 50 azalır.

Sigarayı bırakmak sosyal hayatı da olumlu etkiler

Genel sıhhat tarafından olan düzelmelerin yanında sigarayı bırakmanın sosyal hayatta da olumlu değişiklere ne sebeple olur. Önce yiyeceklerden edinilen tat artar, koku duyusu gelişir. Sigaraya bir çok kez olarak ödenen bedel yok olur. Ev, otomobil benzeri kapalı ortamlarda solunan hava ek olarak temiz hale ciro. Aile içerisinde bebek ve çocukların sigaradan olumlu olmayan etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Sigarayı bırakmak cinsel hayatı da olumlu yönde etkiler. Bununla beraber bağımlılığın verdiği yoksunluk anları, kaygı ortadan kaybolur ve birey kendisini fizyolojik olarak çok ek olarak zinde hisseder.

Sigarayı bırakmada yeni tedavi yolları

Sigarayı bırakmada önce adın hüküm sunmak ve iradeli olmak. Fakat uzunca devam eden bu bağımlılıktan arınmak amacıyla yardım almak gerek olan olabilmektedir. Sigarayı bırakma evresinde çeşitli tedavi yöntemleri yer alır. İlaç tedavisi ve replasman tedavileri yardım eden yol içinde.

İlaç tedavisi: Bir Takım insanlar, bağımlılığın yanı sıra genetik olarak da yatkın oldukları amacıyla sigarayı ek olarak pratik değil bırakır. İlaç, beyindeki içme isteğini azaltır. Bu ilaçlar sigarayı bırakmakta zorlanan kişilerde kullanılabilir.

Replasman tedavileri: Nikotin maddesi, kişiye nikotin bantlarıyla dışarıdan verilir. Nikotin sakızları, hatta nikotin spreyleri de yer alır. Sigara ağızlıkları, başka bir deyişle nefesle çekilen mentollü ağızlıklar da yer alır. Fakat bu nikotin bantlarının altını çizen değiştirilmesi ve geceleri çıkarılması gerekir. Bu bantların da dozları yer alır. Bağımlılık seviyeyi çok yüksekse, en yüksek dozdan başlanır. Bu yol, ilaca ayrıyeten da uygulanabilir. Organizasyon sağlanması amacıyla kombine tedaviler tavsiye edilir.

Sigarayı bırakma dair çok zorlanan bireyler amacıyla ilaç, nikotin bandı ve nikotin sakızı birlikte uygulanabilir. Fakat bu rehabilitasyonların doktor kontrolünde uygulanması gerekir. Aksi halde kontrolsüz kullanımda sıhhat tarafından zarar veren neticeler doğurabilir.

 

Sigarayı bırakmada en etkili 4 yol,

Pasif içici olmak neden daha zararlı,

Sigarayı bırakma tedavilerinin yan etkileri var mı,

Sosyal sigara bağımlısı mısınız,

Sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz,

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.