Vanilya yağı nerede kullanılır

Close-up of woman holding her hand to her face

Vanilya yağı nerede kullanılır – Videolu

Kokusu ve aromasıyla herkesi büyüleyen vanilya yağı, solvent öz emisyon yolu ile fermente edilmiş vanilya çekirdeklerinden elde edilir. Vanilya bitkisinin ana vatanı Meksika ve Cava Adası‘dır. Salepgiller familyasına bağlantısı olan bu bitkide asetik asit, kaproik asit, izobütirik asit, furfural ve vanilin hidroksibenzaldehlt içerir vanilya fasulyeleri yer alır. Sarmaşık şeklinde büyük bir gövdeye sahip olan vanilya bitkisinin; aşağı yukarı 20 cm boyunda, parlak kara ve kapsül halinde meyveleri vardır. Uzunca, koyu kahverengi renkteki vanilya alan kişi açısından çok pahalı ender nebattır. Bu sebeple çoğunlukla pahalı olmayan vanilin tozu kullanılır. Vanilinin kokusu vanilyaya benzese de, özellikleri durumundan vanilya gibi zengin aromaya sahip değildir.

Vanilya ve bu bitkiden elde edilen vanilya yağı, geçmişten günümüze farklı amaçlarda kullanılmıştır. Bunlardan en yaygın olanı pasta, kek ve hamur işlerinde kullanılmasıdır. Hiç şüphesiz bunda vanilya’nın harika aroması ve kokusunun katkısı büyüktür. Zaman içerisinde vanilyanın ve vanilya yağının saç ve cilt bakımında pozitif olarak insan saçı ve derisine çok iyi geldiği gözlemlenmiştir.

Vanbilya yağı cilde faydaları

vanilya bitkisi ne işe yarar
Vanilya Yağının Cilde Yararları Nelerdir?

Cildi nemlendirir, besler ve gençleştirir.
Sivilcelere karşı temizlik yapar.
Ciltteki pürüzleri yok eder.
Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Sarkmaları ve kırışıklıkları azaltır.
İltihaplı yaraların rehabilitasyonuna yardımcıdır.
Hem kokusu hem de cilde yararı nedeni ile parfüm ve farklı kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.
Vanilya yağından elde edilen parfüm sivrisinek koruyucudur.

Vanilya Yağıyla Parfüm Yapımı

Vanilya yağı, krem ve beden losyonu benzeri kozmetik ürünlerde kullanıldığı benzeri parfüm olarak da kullanılmaktadır. Şayet siz de vanilyanın harika kokusunu sevenlerdenseniz hanede bizzat vanilyalı parfümünüzü kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız durumda olan malzemeler: cam kapaklı kap, parfüm şişesi, bıçak, kahve filtresi, %70’lik içki, 5 tane vanilya çubuğu, 20 damla cocoba veya tatlı badem yağı.

Malzemeleri sıraladıktan ek olarak sonra gelelim tarife… Vanilya çubuklarının yarıya civarı içini açın ve içerisinde bulunan taneleri çıkartıp cam tek kaba koyun. Dilerseniz, vanilyanın geriye olan kısımlarını da minik küçük doğrayarak kaba ekleyebilirsiniz. Sonrasında kabın içerisine, vanilya çekirdeklerini tamamıyla örtecek civarı içki ek edin. Kabın kapağını kapattıktan ek olarak sonra hazırladığınız karışımı 6 hafta süresince serin ve kuru tek yerde bekletin. Bu zaman zarfında haftada tek karışımı iyice karıştırın. Karıştırma işlemi dışarısında kabın kapağının sürekli kapalı olduğundan güvenilir olmalısınız. 6 hafta beklettikten ek olarak sonra karışımı kahve filtresi faydalanarak süzün ve elde ettiğiniz sıvıyı tek parfüm şişesine koyun. Son olarak, karşıma cocoba veya tatlı badem yağı ekleyin. Nedeni Ise bu yağ, parfüm kokusunun cildinizde ek olarak uzunca zaman kalmasını temin edecek.

Doğal yöntemle elde ettiğiniz vanilya parfümünü 4 ay içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir. İlk aylardan ek olarak sonra parfümün kokusunun düşmesi normal tek vaziyettir. Bilhassa stresli tek aşama içerisinde durumda olan veya çöküntüye yatkınlığı durumda olan bireylerin bu parfümü sıkması önerilmektedir.
Vanilya Yağının Saça Yararları Nelerdir?

Saçların harika kokmasını sağlar. Ufak çay kaşığı badem yağını çeyrek çay kaşığı vanilya özü veya vanilya yağıyla karıştırarak saçlarınıza sürebilirsiniz. Bu karışım saçlarınızı beslerken öbür taraftan da harika kokmasını olanağı sağlar.
Saçlara ipeksi görünüm kazandırır.
Badem yağı en başta diğer bitkisel yağlar ile karıştırarak kullanılan vanilya yağı saçı besler, nemlendirir ve çabuk uzamasını saçlar.

 

 

About Author

Bir yanıt yazın