Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir Gün içerisinde sürekli atıştırmalara saldırıyorsanız, şekerli gıdalar canınız çekiyorsa, öğleden sonraları baş ağrınız varsa, gece uykudan birden çok saat ardından uyanıp uyuyamıyorsanız, kilo veremiyorsanız kan şekerinize..
Gün içerisinde sürekli atıştırmalara saldırıyorsanız, şekerli gıdalar canınız çekiyorsa, öğleden sonraları baş ağrınız varsa, gece uykudan birden çok saat ardından uyanıp uyuyamıyorsanız, kilo veremiyorsanız kan şekerinize baktırmanızda fayda var. Profesyonel. Dr. Yazı Özata, ‘kan şekerindeki yükselme ve düşmelerin, bireyin zaman içerisinde bulunan atıştırmalarını artırdığını, bu nedenle de sürekli kilo artışına neden olduğunu söylüyor Özata, “Eğer bunun için vaktiyle tanı konamazsa insülin direnci sizi öncesinde reaktif hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü), saklı şeker ve obezite hastası; daha ardından da tip 2 şeker hastası olacağınız bir yola yönlendirebilir. Çözüm ise glisemik indeks beslenme programı” diyor.
Cumhuriyet’te bulunan habere göre; İnsülin direnci obeziteden, reaktif hipoglisemiye, saklı şekerden şeker hastalığına, hipertansiyondan karaciğer yağlanmasına, polikistik over hastalığından kan yağlarında yüksekliğe, üstelik kansere yol açabilen bir rahatsızlık. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Profesyonel. Dr. Yazı Özata, çağımızın suskun ve salgın rahatsızlığı dediği “düşük kan şekeri”nin ehemmiyetine uyarı çekiyor. Özata, Gürer Yayınları’ndan çıkan “Düşük Kan Şekeri” isimli kitabında, düşük kan şekeri nedenlerini, belirtilerini ve bu hastalıkla ne türlü uğraş etmeniz gerektiğini de anlatıyor.
Kilo veremiyorsanuz dikkat!
Kilo alıp veremeyen ve çabuk kilo alan kişilerin kan şekerini muayene ettirmesi gerektiğini belirten Profesyonel. Özata, çoğunlukla kan şekerinin normalin üst hududunda meydana gelmesine hasta olanların ve doktorların birçok ehemmiyet vermediğini, halbuki kan şekerinin yükselme ve düşmeleri bireyin zaman içerisinde atıştırmalarını arttıracağını ve sürekli kilo almasına neden olduğunu söylüyor. “Eğer bunun için vaktiyle tanı konamazsa insülin direnci sizi öncesinde reaktif hipoglisemi, saklı şeker ve obezite hastası; daha ardından da tip 2 şeker hastası olacağınız bir yola yönlendirmiş demektir”diyen Profesyonel. Özata, insülin direncinin günümüzde salgın şeklinde arttığını, bir an önce hemen üç kişiden ikisinde olduğunu söylüyor.
Çoğu bireyin bunların farkında olmadığını hatırladan Profesyonel. Özata’ya göre bu vaziyetten kurtulmanın karayolu Glisemik İndeks (Gİ) beslenme programından geçiyor. Özata bilhassa kilolardan kurtulmak isteyenler, atıştırma atakları olanlar, reaktif hipoglisemi olarak bilinen kan şekeri düşüklüğü olanlar, şeker hastaları ve metabolik sendromu olanların kesinlikle böyle beslenmesi gerektiğini vurguluyor.
Profesyonel. Özata, kilo veremeyen bireylerin birçoğunun da reaktif hipoglisemi başka bir deyişle kan şekeri düşüklüğü olduğunu anlatıyor ve şu şekilde devam ediyor:
“Kan şekerinde düşme, çoğunlukla erken saat 1bir.00 ve 16.00 dolaylarında daha sık olur. Bu hastalar bu saatlerde belli bir süre daha yorgun olurlar, hafif baş ağrısı, çöküntü, derin bir açlık hissederler. Bu nedenle de, bu saatlerde çikolata, kek, pasta, kurabiye yer veya kola içerler. Bu gıdaları alan bireyin şikâyetlerinde hafif bir düzelme olur.
Yanlış beslenme tetikliyor
Sabah saat 1bir.00’de meydana gelen kan şekeri düşüklüğünün sebebi erken kahvaltıda yenebilen şekerli ve nişastalı gıdalardır. Öğle yemeğinde yenebilen tatlı ve nişastalı gıdalar da öğleden ardından, saat 16.00’da kan şekeri düşmesine sebep olur. Bunun Için cevap erken ve öğleyin proteinli gıda alanların kan şekerinde birçok düşme olmaz. Kan şekeri fikir yenebilen şekerli gıdalar 30-60 dk müddetle bir rahatlık olanağı sağlar, ama daha ardından kan şekeri bir daha düşer. Nihayetinde bu kişiler zaman içerisinde bol miktarda şekerli gıdalar tüketirler. Erken kalktıklarında huzursuzdurlar, kavga etmeye eğilimlidirler. Bir birşeyler yedikten ardından rahatlarlar. Bir Takım şişman kişiler perhize başladıktan ardından, baş dönmesi ve açlık atakları meydana çıktığı için perhizi bırakırlar. Bunun sebebi kan şekerinin düşmesidir. Kan şekerinin düşmesini engellemek için, tam hububat mahsulleri (tam buğday ekmeği, çavdar benzeri), sebze ve meyve yemelidir. Bu kişiler rejim yaparken üç anne öğün üç ara öğün yemek yemelidirler.”
Hipoglisemi kilolardan kurtulmayı engellediği benzeri stres hormonlarını başka bir deyişle adrenalinin artmasına, anksiyete, panik atak ve çöküntü benzeri psikoloji sorunlar meydana çıkmasına kapı aralıyor. Kan şekeri düştüğünde bir an önce 1-2 kesme şeker yenmesi gerektiğini söyleyen Özata, “Durum bununla düzelmiyorsa, bir an önce bir acil servise başvurulmalı ve serum takılmalıdır. Uzun süreli şeker yükleme testi teşhiste yararlı bir yöntemdir”diyor.
İnsülin direnci belirtileri
Profesyonel. Dr. Özata, kilo alımına sebep olan insülin direncine uyarı çekerek “İnsülin direnci pankreastan salgılanan insülin hormonunun görevini yapamamasıdır. Bu nedenle kan şekerinde dalgalanmalar, iştah artışı ve Kilo alma miktarı oluşur”diyerek, insülin direncinin belirtilerini şu şekilde sıralıyor:
bir) Yorgunluk, halsizlik
2) Çabuk kilo alma
3) Kolay Değil kilo verme
4) Doymama, sık acıkma
5) Uyku basması
6) Zaman içerisinde acıkmaatakları olması
7) Tatlıya düşkünlük
8) Kilo verememe
9) Terleme
10) Erkeklerde göbeklenme
1bir) Kadınlarda kalçalarda vegöbekte yağlanma
12) Tansiyonda yükselmelerinbaşlaması
13) Performanda azalma
14) Konsantrasyon bozukluğu
15) Unutkanlık
16) Yemekten ardından uyuklama
Geceleri uykuda kan şekeri düşüyorsa
bir) Huzursuz bir şekilde uyanmak
2) Pijama, gecelik ve yastık kılıflarınınterden ıslanması
3) Çabuk kalp çarpıntısı ile uyanma
4) Huzursuzluk ve uykuya dalamama
5) Erken baş ağrısı ile uyanma
6) Unutkanlık
7) Üşüme ve ellerde soğukluk
8) Bazen karın ağrısı ve kilo alamama daolabilir
9) Sersem şekilde uyanmaveya erken uyanmada zorluk.
Kan şekeri düşmesinin belirtileri
bir) Halsizlik
2) Bitkinlik
3) Sinirlilik
4) Baş ağrısıl Ellerde titreme
5) Bulantı
6) Görmede bulanıklık veya çift görme
7) Soğuk terleme
8) Çarpıntı,kalp atımlarını hissetme
9) El ve ayakta çözülme, iç titremesi ve kas ağrıları
10) Baş dönmesi
1bir) Soluk ve terli bir görünüm
12) Ani başlayan bir yorgunluk hissi, şiddetli yorgunluk
13) Yeme isteği
14) İsteksizlik
14) Allerjiler
15) Uykusuzluk
16) Şekerli gıdalarasaldırma
17) Unutkanlık ve sebepsiz ağlama
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.