Diş Eti Hastalığı ve Tedavisi Nedir? Diş Eti Hastalığı Ağız Sağlığını Çok Fazla derecede Bozan Ve İlerlemesiyle Birlikte Dişlere Ve Damağa Zarar Veren Hastalık İlerlemesiyle Birlikte Bütün Dişlerinizden Olacağınızı Biliyor..
Diş Eti Hastalığı Ağız Sağlığını Çok Fazla derecede Bozan Ve İlerlemesiyle Birlikte Dişlere Ve Damağa Zarar Veren Hastalık İlerlemesiyle Birlikte Bütün Dişlerinizden Olacağınızı Biliyor muydunuz Fırçalanmayan Dişlerin Sonucunda Meydana Gelen Diş Eti Hastalığı Hakkında Bilgi Ve Paylaşımda Bulunmak istedik
Diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da bilinen periodontitis, dişlerin etrafındaki yumuşak dokuya ve tedavi edilmezse dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya düşmesine neden olabilir.
Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın fakat büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle kötü ağız hijyeni ve bakımından kaynaklanır. Günde en az iki kez fırçalama, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş kontrolleri, diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişme olasılığını azaltabilir ve başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.
Diş eti çekilmesine (periodontitis) ne sebep olur?
Pek çok durumda, diş eti çekilmesinin (periodontitis) gelişimi, dipte yapışkan bir bakteri tabakası olan diş plağının oluşumuyla başlar.
Plak, diş eti hastalığının en hafif şekli olan diş eti iltihabına neden olabilir. Gingivitis, diş eti dokusunun diş kökünü saran kısmının tahriş olmasına ve iltihaplanmasına verilen isimdir. Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi ve iyi bir evde ağız bakımı ile tersine çevrilebilir. Kalıcı diş eti iltihabı periodontite neden olabilir. Bu, diş etleri ve dişler arasında plak, tartar ve bakterilerle dolu boşlukların oluşmasına neden olur. Zamanla bu cepler derinleşir ve daha fazla bakteri ile dolar. Tedavi edilmediğinde, bu derinleşen enfeksiyonlar doku ve kemik kaybına ve sonunda bir veya daha fazla dişin kaybına neden olabilir. Devam eden kronik iltihaplanma, bireyin bağışıklık sistemini zorlayabilir. Diş eti iltihabı, ağız kuruluğuna veya diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, yetersiz beslenme (C vitamini eksikliği dahil), diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı gibi belirli ilaçlar
Diş eti çekilmesinin (periodontitis) olası komplikasyonları nelerdir? Diş ve çene kaybı, diş eti çekilmesinin (periodontitis) ana komplikasyonlarından biridir. Ayrıca diş eti çekilmesine (periodontitis) neden olan bakteriler diş eti dokusundan dolaşım sistemine girerek vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir. Diyabette diş eti çekilmesi (periodontitis), solunum hastalığı, romatoid artrit, koroner arter hastalığı ve kan şekeri kontrol sorunları ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Diş eti çekilmesini (periodontitis) nasıl önleyebilirim? Periodontitisi önlemenin en etkili yolu diş temizleme alışkanlığını erken yaşlardan itibaren kazandırmak ve bunu ömür boyu sürdürmektir.
Normal şartlar altında sağlıklı diş etleri sert ve soluk pembe renktedir ve dişlerin etrafına tam oturur. Diş eti çekilmesi (Periodontitis) durumunda ise aşağıda sıralanan belirti ve semptomlar gözlemlenir:
Bireyler düzenli olarak diş kontrolüne gitmelidir. Herhangi bir diş eti çekilmesi (periodontitis) belirtisi fark eden bireyler ise mümkün olan en kısa sürede diş hekiminden randevu almalıdır. Erken müdahale diş eti çekilmesi (periodontitis) kaynaklı hasarı tersine çevirme ihtimalini o kadar artırır.