Sınav stresi ve başa çıkma yolları

Sınav stresi ve başa çıkma yolları Unutmayalım ki Herkes Bu dünyada bir sınav içerisinde ve hiç bir oluşum sizin sağlığınız ve hayatınızdan öneli değildir, çocuklarınıza bilgi ve birikimi aktarırken onlara..

Sınav stresi ve başa çıkma yolları
Yayınlanma: Güncelleme: 1.203 views

Sınav stresi ve başa çıkma yolları

Unutmayalım ki Herkes Bu dünyada bir sınav içerisinde ve hiç bir oluşum sizin sağlığınız ve hayatınızdan öneli değildir, çocuklarınıza bilgi ve birikimi aktarırken onlara ne kadar çok güvendiğinizi anlatın ve farkı görün. Endişe, bireyin bir sınavda karşı karşıya kaldığında içinde bulunduğu bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren fazla uyarılmışlık durumudur, ben yapabilirmiyim, ya yalnış olduysa, ya hata yaptıysam gibi sonuçlardır, çalıştıysanız zaten bu düşüncelere dalmanıza gerek yok, sınav kafada başlar ve kafada biter önemli olan zihinde kalan bilgileri çağırıp sonuç odaklı olmasıdır.

Sınav endişesi zihinsel ve fizyolojik bulgular olarak 2 boyutta ele alınabilir. Zihinsel bulgular aralarında düşünceleri toparlayamama, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, düşünceleri düzenleyememe benzeri sıkıntılar görülebilir. Fizyolojik bulgular , kaygının yarattığı fizyolojik uyarım neticesi bedenden iştirak eden mesajlardır. Şunlar aralarında çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, ateş basması, mide bulantısı, başı dönmesi, bayılma vb. bulgular olabilir .
Sınav endişesi , sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav esnasında gösterişli bir şekilde kullanılmasına engel tşkil eder ve başarının düşmesine sebep olan büyük bir endişe olarak tanımlanır.
Sınav endişesi şu anki öğrenim sisteminde ilköğrenim çocuklarında dahi görülebilmektedir. Şayet çocuğunuzda saydığımız bulguları görüyorsanız düzelmesi için en mühim konu ona imtihanlarının önemi hakkında bilgi ve konu tekrarı ile bu sorunu ortadan kaldırmasını tembihleyin, ama asla kendisinden ve sağlığından mühim olmayacağını anımsatın. Ebeveynlerin çocuklarına ait görevi olmazsa endişe büyür ve ek olarak bir çok sıkıntılara sebep olur.

 Oğlum Muhammed Arda ve Nilay Siz Başarırsınız yeter ki isteyin 🙂

5 Dk da Sınav Stresi uzak dursun Milyonlarca Kişi denedi.

Zeka geliştirmek için Alınacak ögütler…

Sınav kaygısını azaltmak için sınav öncesi yapılacaklar.

  • Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmaktır.
  • Kısa süre kaldığından bütün konuların tekrarını bu hafta ve üst üste yapmak bilgi depolamak yerine yoğun kaygılara sebep olabilir.
  • Bir sınavın önemini öğrenci gözünde çok fazla büyüttüğü zaman, bu durum kaygısını daha da yükseltecektir. Öğrencinin hayatta alternatifler olduğunu unutmaması önemli.
  • Kendilik değerinizin ölçüsü yaptığınız “doğru netler” değildir. Kim olduğumuza dair tanımlamalarımızı çok daha geniş bir açıdan bakarak yapmak çok önemlidir. Bu yüzden sahip olduğunuz diğer rollerinizi de düşünmeye çalışın. Kendinizi sadece öğrenci olarak düşünmek yerine aynı zamanda ailenizin erkek/kız çocuğu, arkadaş, müzisyen, sporcu vs. rollerinizi de düşünün.
  • Sınavla ilgisi olmayan düşüncelerden uzak durmaya çalışılması önemlidir. Öğrencinin “ben bunu yapamam”, “bu sınavı geçemeyeceğim”, “sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım”, gibi konuşmaların farkına varması ve bunların yerine daha pozitif, kendisini destekleyecek ifadeler düşünmesinde fayda var. Örneğin, “Bu sınava çok iyi hazırlandım.”, “Yapabileceğimin en iyisini yaptım.” gibi düşünceler kaygıyı azaltacaktır.

 

Sınav kaygısını azaltmak için sınav sırasında yapılabilecekler

  • Bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın.
  • Başınızdan başlamak üzere, öncelikle alın ve kafatası bölgesindeki kaslarınızın yaklaşık 10 saniye boyunca iyice gerilmesini sağlayın. Daha sonra bu kaslarınız tamamen gevşetin. İki durum arasındaki farkı düşünün ve bu kaslarınızın daha da fazla gevşemesine konsantre olun.
  • Yaklaşık 30 saniyeden sonra aynı hareketleri, yüzünüzdeki, boynunuzdaki, kollarınızdaki, göğsünüzdeki, kısaca ayak parmaklarınıza kadar olan bütün kaslar için tekrarlayın.
  • Gevşemeye devam ederken, kendinizi en gergin ve kaygılı hissettiğiniz durumları gözünüzde canlandırın. Kaygı hissetmeye başladığınız an, canlandırmayı durdurun ve tekrar gevşemeye çalışın. Bu gevşeme ve canlandırma işlemini, canlandırma sırasında hiçbir kaygı hissetmeyinceye kadar tekrarlayın.
  • Kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda, sık sık bu gevşeme tekniğini uygulayın.

Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal, Davranış Bilimleri Enstitüsü

 

sınav stresi nedir,sınav stresi nedir, sınav stresi azaltmanın yolları, sınav stresi testi, sınav stresini azaltan yiyecekler, sınav stresi mide bulantısı,
sınav stresi psikolog, sınav stresi ile başa çıkma yolları, sınav stresi için antidepresan, sınav stresi atma yolları, sınav stresi adet gecikmesi, sınav stresini azaltmak, sınav stresini azaltmak için okunacak dua, sınav stresi belirtileri,
sınav kaygısı belirtileri, sınav kaygısı başa çıkma yolları, sınav kaygısı baş etme yolları, sınav kaygısı bilişsel davranışçı terapi, sınav stresi ve başa çıkma yolları,

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.