Saç dökülmesi tedavisi Herhangi bir sebep olmadan saç dökülmesi yaşıyorsanız, hipotiroidizm potansiyel nedenlerden biri olabileceğinden tiroid testlerini yaptırmalısınız. Bu konuda daha çok haber okumaya devam edin. Saç dökülmesi, hem erkekler..
Herhangi bir sebep olmadan saç dökülmesi yaşıyorsanız, hipotiroidizm potansiyel nedenlerden biri olabileceğinden tiroid testlerini yaptırmalısınız. Bu konuda daha çok haber okumaya devam edin.
Saç dökülmesi, hem erkekler hem bir de bayanlar için toplumsal utanç yaratabilir. Saç dökülmesi naturel bir aşama meydana gelmesine nazaran, erken yaşta ortaya çıkarsa birçok birey içinse endişe kaynağıdır. Bazen saçlarınızda anlık bir dökülme başlar. Saç uzmanına danışsanız da, saç bakım ürünlerinizi değiştirseniz de saç dökülmesi sürdürür . En bitiminde bir doktora danıştığınızda ise bir takım kan analizleri yapmayı önerecektir. Bu makalede tiroid hormonunun bozukluklarına ilişkili olarak saç dökülmesine neden olan durumlardan bahsedeceğiz.
Tiroid bozukluğu saç dökülmesine etkendir.
Tiroid, boğaz kısmında yer alan minik bir bezdir. Kelebeğe benzer bir şekle sahiptir ve vücudun en mühim bezlerinden biridir. Asal olarak vücudun uyumlu metabolizmasından biridir. Karbonhidratların, yağların ve proteinlerin modülasyonu ve bedendeki enerji yapımı tiroid bezinin sayesinde gerçekleşir. Bununla beraber , bazen bir takım sebeplerden nazaran tiroid bezinin yeteri kadar miktarda hormon üretmesi başarısız olabilir . Bu vaziyet “hipotiroidizm” ya da “düşük tiroid” olarak bilinir. Hipotiroidizm ile ilişkili farklı semptomlar vardır, saç dökülmesi de bunlardan biridir. Bununla beraber şişmanlama , bunalım , sinirlilik, yorgunluk ve kuru ten benzeri bulgular de gözlenir.
Tiroid bezinin hata çalışması sebebiyle kıl foliküllerinin gerçek metabolizması amaçlı gerekli durumda olan hormonlar oluşmaz. Bu nedenle, saç folikülleri uyku mertebesine geçer. Saçlar bu süreçte daha uzunca zaman kaldıkça ölürler ve düşerler. İkinci olarak metabolizma eksikliği saçlarda protein ve vitamin eksikliğine sokak açar . Saçlar bu vitamin ve protein eksikliği sebebiyle düzgün uzayamaz. Buna Bağlı Olarak kırılganlaşır, kabalaşır ve dökülür. Uyarı çekilmesi gerekli durumda olan mühim bir husus, hipotiroidizm sebebiyle yalnızca saçlarınız dökülmez. Kaşlar, yer altları ve cinsel organlarda yer alan kıllar da kırılgan duruma ciro ve bu problemler sebebinden dökülebilir.
Hipotiroidizm insanlardaki saç dökülmesinin en mühim nedenlerinden biri meydana gelmesine nazaran , “hipertiroidizm” benzer sebeplerden biri olabilmektedir . Hipertiroidizm, tiroid hormonun fazla yapımı olduğunda gelişen bir vaziyettir . Graves rahatsızlığı , hipertiroidizmin çeşitlerinden biridir ve hipertiroidizmi durumda olan bireylerin %80 ‘inde görülmektedir. Kilo kaybı ya da Kilo alma miktarı , sinirlilik, endişe , yorgunluk, çarpıntı, titreme, tırnak değişiklikleri ve saç dökülmesi, hipertiroidizm ya da fazla etkin tiroid hormonun semptomlarıdır.
Tiroid Bozuklukları ve Saç Dökülmesinin Tedavisi
Bilinen rastgele bir sebebi olmadan saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, anında bir doktora başvurmanız en güzel çözüm olacaktır. Benzer biçimde saç dökülmesi ile beraber yukarıda anlatılan belirtilerin rastgele bir tanesini gözlemlediyseniz, bu vaziyetin nedenini tanı etmek amaçlı bir doktora danışmalısınız gerekir. Tiroid testleri hipotiroidi ve hipertiroidi hastalıklarının teşhisinde destekçi olmaktadır. Hekimin reçeteleyeceği tiroid problemi iyileştirme metotları vardır. İkincisi, doktor saç dökülmesini durdurmak ve tiroid sıkıntılarını iyileştirme etmek amaçlı tespit edecek takviyeleri ya da naturel ilaçları önerebilir. Şayet otoimmün bir bozukluktan dolayı vaziyet ortaya çıkarsa, doktor bağışıklık sistemini baskılamak amaçlı ilaçlar reçete eder. Iyileştirme metotları saç dökülmesini durdurmada etkilidir, fakat saçların tekrar büyümesine karşı rastgele bir iyileştirme yoktur!
Tiroid problemlerinin belirtilerini iyice kavrayıp, bir an öncesinde bir doktora danışmalısınız. Şayet tiroid testleriniz normal çıkarsa bir saç uzmanına danışarak saç dökülmesine ne sebeple durumda olan öbür sebepleri araştırabilirsiniz. Sıhhatle kalın!