İltihaplı Romatizma İlaçları

İltihaplı Romatizma İlaçları Gıdaile problem oluşturan romatizma ağrıları  meydana çıktığında, vücudunuz histamin, prostaglandin ve öbür bağışıklık sistemi kimyasallarıyla dolar. Bu kimyasallar aşındırıcı tesirlere sahiptir ve eklemleri aşındırarak Romatizma benzeri hastalıklar..

İltihaplı Romatizma İlaçları
Yayınlanma: Güncelleme: 1.568 views

İltihaplı Romatizma İlaçları


Gıdaile problem oluşturan romatizma ağrıları  meydana çıktığında, vücudunuz histamin, prostaglandin ve öbür bağışıklık sistemi kimyasallarıyla dolar. Bu kimyasallar aşındırıcı tesirlere sahiptir ve eklemleri aşındırarak Romatizma benzeri hastalıklar ile size zor günle rgeçirmenizi sağlar.

Bu uyarıları boşa atmayın, enflamasyon ve Romatizma ve başlıca şikâyetlere neden olan bu gıdaları  vucut algılayabilir ve bağışık sistemi güçlü ise dışarı atabilir araştıralım..

Eklem aÄŸrısı da dahil olmak üzere olmak üzere dünyada bu tarz aÄŸrıları ile karşılaÅŸan 177 kiÅŸiden % 88’i ‘tetikleyici’ gıdalar hayatlarından çıkarıldıktan sonra iyileÅŸme meydana geldiÄŸini bildirmiÅŸtir.

Genel çalışmada, titizlikle tavsiye edilen perhizi takip kiÅŸilerin % 76’sı ÅŸipÅŸak ve % 68’i 3 hafta ardından yararını gördüklerini bildirmiÅŸtir.

Romatizma nasıl bir hastalıktır?

Romatizmanın belirtileri nelerdir?

Romatizma riski kimlerde yüksektir?

Romatizma tanısı nasıl konur?

Romatizma nasıl tedavi edilir?

Romatizma tedavisinde fizik tedavi ve egzersizin yeri nedir?

Romatizmalı hastalar kaplıcaya gidebilir mi?

Romatizma çocuk sahibi olmaya engel midir?

Romatolog kime denir?

Romatizmal hastalıklar konusunda merak edilenleri Romatem Bursa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi İç Hastalıkları ve Romataloji uzmanı Dr. Sevtap Şimşek, Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

Romatizmal hastalıklar neler?

Hastada ne gibi belirtiler görülür?

İltihaplı romatizma neden kaynaklanır?

Kireçlenme ile iltihaplı romatizma arasındaki farklar neler?

Romatizma Ä°laçları – Ramotolojik bulgular.

İltihaplı Romatizma İlaçları

İltihaplı Romatizma İlaçları, İnsan bedeninin hareket etmesini sağlayan kas, kemik, eklem ve bu yapıları bir arada tutan bağlar gibi bazı dokuları etkileyen geniş bir hastalık grubuna genel olarak romatizma denir. Bu rahatsızlığa bağlı olarak özellikle eklemlerde hissedilen ağrı, şişme, şekil bozukluğu ve hareket etmede var olan zorluk gelişir. Bu gruba iltihaplı romatizma hastalıkları denir ve içlerinde romatoid artrit (eklem romatizması), sistemik lupus eritematozus (Lupus, SLE) veya ankilozan spondilit (AS) gibi bazı hastalıklar bulunur.
İltihaplı Romatizma Tedavisinde Kullanılan İlaçlar:
  • Steroid olmayan iltihap giderici  İlaçlar ve Aspirin: Hastanın hissettiÄŸi aÄŸrıyı kontrol etme ve özellikle sabah tutukluÄŸunun azalması için yaygın olarak kullanılır. BaÅŸlangıç ve seyir aÅŸamasında sıklıkla tercih edilir. NSAÄ°Ä° grubunda izlenen voltaren, naprosyn, majezik, cataflam, apranax vs. gibi ilaçlar ve aspirin aÄŸrıyı azaltmak üzere kullanılırlar. Tek baÅŸlarına hastalığın tedavisi için yeterli deÄŸillerdir. Bu nedenle hastalığın aktivitesine baskı yapan ek ilaçlar da almalıdır. Bu tarz ilaçların (SOÄ°G ve Aspirin) mide kanaması gibi yan etkileri bilinmektedir. O nedenle yemek sonrası alımları esastır.
  • Sulfasalazin: Genellikle omurga dışındaki bazı eklemlerdeki iltihaplı romatizma tedavisinde kullanılır. Çünkü sadece omurgayı etkileyen hastalıkta seyre olumlu etkisinin sınırlı olduÄŸu gözlenmiÅŸtir. Sulfonamid adındaki bir madde içerdiÄŸinden alerjiye karşı dikkatli olunmalıdır. Ä°lacın kullanım süresi uzadıkça yan tesirlerin azaldığı rapor edilmiÅŸtir.
  • Salazopyrin En Tab (Sulfasalazine): Bu ilaç bir anti enflamatuar ve antibiyotik karmasından oluÅŸur. Mide, cilt ve karaciÄŸer gibi organlarda yan etkileri izlenmiÅŸ olup, akyuvarlar ve alyuvar sayılarında azalma gözlenmiÅŸtir. Hamilelik düşünülmekte ise erkek ya da kadın kim tarafından kullanılmakta ise en az 3 ay önce bırakılmalıdır.
  • TNF Blokerleri veya Anti-TNF Tedavi (Anti-Tümör Nekroz Faktör) : Bu ilaçlar iltihaplı romatizma tedavisinde çok etkili olup, tedavide oldukça önemli bir yeri vardır. Ãœlkemizde yaklaşık 9 yıldır kullanılmaktadır. Bunlar arasında infliximab, etanercept ve certolizumab pegol sayılabilir.
  • Kortizon (Steroidler): Bazı vakalarda izlenen diÄŸer tedavi yöntemlerine cevap vermeme durumunda ağız yoluyla ya da enjeksiyonla kortizon kullanımı fayda saÄŸlayabilmektedir. Bu ilaçlar arasında prednizon, kortizon, deltakortril, prednol ve flantadin gibi eklem romatizmasına baÄŸlı ÅŸikayetleri çok çabuk rahatlatmada oldukça etkin ilaçlar sayılabilir. Ancak uzun süreli ve yüksek dozlarda alımları, vücuttaki kortizol adı verilen ve kan basıncı, nabız gibi çok önemli fonksiyonları kontrol eden hormonla baÄŸlantılı olduÄŸundan, çok ciddi yan etkilere sahiptir.
  • Analjezikler (Bilinen basit aÄŸrı kesiciler): Bu ilaçlar arasında yaygınlıkla kullanılanlar, parol ,vermidon ve tamol gibi parasetamol içeren ilaçlar ve novalgin, adepiron gibi metamizol bulunduran ilaçlardır.
  • Altın Tuzları Tedavisi Yöntemi: Bu yöntem 60 seneden uzun bir zamandır kullanılmakta ve tedavi altın tuzlarının kalça ve kol kaslarına enjeksiyonu ile saÄŸlanmaktadır. Ridoura isimli hap ÅŸeklindeki form ise 15 yıl gibi bir zaman diliminde yaygınlaÅŸmıştır.
  • MTX, Emthexate ve Trextan (Methotrekstat Grubu): En yaygın kullanılan ilaç grubudur. Bu ilaç daha yüksek dozda çeÅŸitli kanser vakalarında da kullanılmakta olmasına karşın iltihaplı romatizmada genelde haftada bir kez ve çok düşük dozda kullanılmaktadır. Tedavide baÅŸka genel bir saÄŸlık sorunu olmayan kiÅŸilerde rahatlıkla kullanılabilirken, karaciÄŸer, böbrek, kalp ve akciÄŸer problemleri olanların çok dikkatle izlenmesi esastır.
  • Bunların dışında çeÅŸitli sıtma ilaçları (Hidrosiklorokin ve Klorokin), Avara (Leflunamid) ve 1988 yılı sonlarına doÄŸru bulunan ve Biyolojik Ä°laç adı verilen bir ilaç grubu kullanılmaktadır.

Biz nedeni bilinen ve en sık görülen romatizma çeşitleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Osteoartrit

En çok görülen romatizma türlerinden biridir. Osteoartrit kemiklerin birbiri ile birleştiği bölgelerde basıncı azaltma görevi bulunan kıkırdakların hasarı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kıkırdağın azalmasıyla birbirine sürtmeye başlayan kemiklerde şekil bozuklukları ve iltihaplanmalar görülebilir.

Osteoartrit yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıksa da fazla kilo, zorlayıcı sporlar, eklemlere aşırı yüklenme gibi durumlarda daha erken yaşlarda görülebilmektedir. Osteoartrit’in en çok görüldüğü bölgeler boyun, dizler, kalça kemikleri, bel ve parmaklardır.

Osteoartrit Belirtileri
  • Eklemlerde aÄŸrı
  • Eklemlerde ÅŸiÅŸlikler
  • Eklem bölgelerinin hassaslaÅŸması
  • Kaslarda zayıflama
  • Yürüme esnasında yaÅŸanan aÄŸrılar
  • EÅŸyaları kavramada zorlanma
  • Giyinirken zorlanma
  • Otururken, uzanırken zorlanma

Eklem İltihabı (Romatoid Artrit)

1.3 milyon Amerikalının yaşadığı bir sorun olan eklem iltihabı %75 oranında kadınlarda görülmektedir. Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar sistemin kendi dokularına ataklar yapmasına ve eklemlerin iltihaplanması ile bu bölgelerde ağrılar oluşmasına neden olmaktadır. Eklemlerde ağrı, şişlikler ve sertleşme şiddetli olabilir. Romatizma çeşitlerinden biri olan eklem iltihabı ileri vakalarda eklemlerde kalıcı hasara yol açabildiği için sakatlayıcı romatizma olarak adlandırılmaktadır.

Eklem İltihabı (Romatoid Artrit) Belirtileri
  • Eklemlerde aÄŸrı, serleÅŸme ve ÅŸiÅŸikler
  • Simetrik eklemlerde benzer aÄŸrılar. Ä°ki dizin birden aÄŸrıması gibi.
  • Sabahları yaÅŸanan eklem sertlikleri
  • AteÅŸ
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Eklemlerde görülen ve romatizmal nodül adı verilen ÅŸiÅŸlikler

Lupus

Deri tüberkülozu olarak tanımlanan Lupus’un nedeni henüz bilinmemektedir. İngilizce’de SLE (systemic lupus erythematosus) adı verilen bu romatizma çeşidi bağışıklık sistemi hastalıklarına bağlı olarak görülmektedir. Lupus’un teşhisi özel kan testleriyle yapılabilmektedir.

Lupus Belirtileri
  • Eklem aÄŸrıları
  • Halsizlik
  • Eklemlerde sertlik
  • GüneÅŸe hassasiyet
  • Saç dökülmesi
  • Parmaklarda soÄŸuÄŸa maruz kalındığında yaÅŸanan renk deÄŸiÅŸimi (Raynaud fenomeni olarak bilinir)
  • Böbrekler gibi bazı iç organlarda yaÅŸanan sorunlar
  • Anemi ve kan pıhtılaÅŸması gibi kanla ilgili sorunlar
  • Nöbetler ve felç
  • Göğüs aÄŸrısı

Ankilozan Spondilit

Omurgada yaşana sertleşme veya sabitlenme olarak görülen ankilozan spondilit genellikle kalça kemiği, bel kemiği ve leğen kemiğinde bulunan eklemlerde iltihaplanmaya yol açmaktadır. İltihaplı bir romatizma çeşididir. Günlük aktivitelerin yapılmasını ve eğilmeyi zorlaştırır.

Ankilozan Spondilit Belirtileri
  • Kalça bölgesinde ve belde artarak oluÅŸan aÄŸrılar
  • Sırtın altında yaÅŸanan aÄŸrının zamanla omurganın üst kesimlerine çıkması
  • Kürek kemikleri ve boyun arasında kalan bölgede yaÅŸanan aÄŸrılar
  • Dinlenme sonrasında kalkarken sırtın tutulması

Yukarıda kısa bilgilerle listelemeye çalıştığımız romatizma çeşitleri dışında daha çok kadınlarda görülen ve göz, ağız kuruluğu, gözde yanma, dişeti hastalığı ve diş kaybı, yüzün iki yanında bulunan kulak altı tükürük bezlerinde şişme gibi belirtileri olan Sjogren Sendromu bulunmaktadır. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi romatizmanın 100’den fazla çeşidi olmasına rağmen sadece birkaçının nedeni bilinmektedir.

Kaynak: webmd.com

romatizma nedir,
romatizmal ateÅŸ,
romatizma ilaçları,
romatizma çeşitleri,
romatizmaya ne iyi gelir,
romatizmaya iyi gelen ilaçlar,
romatizma kremi,
romatizmal kalp hastalığı,
romatizma hangi bölüm,
romatizmatv,
romatizma belirtileri,
romatizma hastanesi,
romatizma türleri,

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.