Lityum Nedir Lityum Eksikliği Lityumun Faydaları

Lityum Nedir Lityum Eksikliği Lityumun Faydaları

Yıllarca bilim adamlarının araştırmış olduğu uzun yıllar yapılan deneyler ve testler sonucu bir takım bulgulara dayalı çalışmalarının sonucunda lityum nedir ne işe yarar nerede kullanılır faydaları ve zararlarını yapılan tetikler çalışmalar sonucunda

1817 senesinde Johan August Arfwedson aracılığıyla keşfedilen, periyodik tabloda alkali metaller grubunda bulunan (bir.Grup), kimyevi bir element durumda olan Lityum’un simgesi Li,atam numarası ise 3’tür. Yoğunluğu en düşük durumda olan bu metal tabiatta saf takdirde bulunmamaktadır. Narin ve gümüşümsü beyaz metal Lityum kekaldırabilir. Havayla teması sonucu olarak gri bir nitelik alır. Bu tepki sonucu olarak lityum oksit, (Li20) oluşmaktadır. Bu oksitlenme ile beraber rengi kararır ve lekelenir.

5784_images_(3)Metali doldurma özelliğinin sonucu olarak gsm telefonu ve kamera pillerinin dolumunda ve gökyüzü taşıtlarında alaşım olarak kullanılmaktadır. Lityum bileşiklerinden durumda olan lityum karbonat, alüminyum imalatında, bununla beraber seramik endüstrisi, bipolar sorun ve manik depresif hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılmaktadır. Hidrojen gazı imalatında lityum hidrür.motor yağı ve gres imalatında lityum hidroksit, soğutma sistemlerinde ise lityum klorür ve bromür kullanılmaktadır. İkinci kocaman kullanım sahası cam endüstrisi durumda olan lityum, cam endüstrisinde hem bir mineral hem bir de lityum karbonat olarak kullanılır.

Farmakolojik Ve Psikiyatrik Olarak Lityum:

1949 senesinde Avustralyalı Pisikiyatrist John Cade, domuzlar üstünde yaptığı bir denetim ile lityumun sakinleştirici tesirini bulmuş ve hasta olanlarda denendiğinde de lityumun mühim ölçüde sakinleştirici tesiri meydana geldiği görülmüştür. Son Zamanlarda Bipolar sorun ve bunalım rehabilitasyonunda kullanılan Lityum (Eskalith, Lithonate, Lithotabs, Cibalith-S), öfke hücrelerine etkilerinden ötürü hastalığın manik çağında, atakları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bipolar Sorun rehabilitasyonunda, öncelikli olarak Lithuril adlı ilaç kullanılmaktadır. hastalığın manik çağında hasta olanlarda fazla hareketlilik, bir sürü konuşma, kendini olduğundan kocaman bir yere koyma, saldırganlık benzeri vaziyetler görülmektedir. Bununla Beraber bu dönemdeki intihar girişimlerini engelleyebilmek amacıyla de kullanılmaktadır. Lİtyum kullanılmaya başlandıktan hemen ardından 1-3 hafta içinde, ataklarda azalma görülmektedir. Şizofren hasta olanlarda antipsikotik rehabilitasyonla beraber lityum kullanıldığında bulguların 5/1 oranında azaldığı gözlenmektedir. Bir Takım şizofren hasta olanların saldırganlık gösterdiği patlamalar, bu yöntemle azaltılabilir.

5784_images_(5)Faydaları meydana gelmesinin yanında, her ilaç benzeri Lityum içerir ilaçların da yan tesirleri vardır. Gastrik huzursuzluk, Kilo alma miktarı, yorgunluk, bilişsel işlevlerde hafif sorun görülebilmektedir.Hastalardaki Kilo alma miktarı yakıntısının lityumun bedende meydana getirdiği ödemin sonucu olarak oluştuğu söylenebilir. Bununla Beraber Lityum’u uzunca zaman kullanan hasta olanlarda troid bezindeki iş bozukluğundan meydana gelen guatr, böbreklerin çalışmasını etkilemesinden ötürü sık sık idrara çıkış benzeri rahatsızlıklar meydana geldiği görülmektedir. Bu hasta olanların itinalı olarak troid ve böbrek fonksiyonlarını en az 1- 3 ayda bir muayene ettirmeleri gerekiyor. Bununla Beraber, bedendeki vitaminleri emme özelliği olduğundan bu hasta olanların B12 vitamini desteği alması faydalı olacaktır.

Lityum Eksikliği 

Lityum yoksunluğundan meydana gelen en bariz rahatsızlıklar eklemlerde ağrı, saçlarda kırılma, soğuğa karşın fazla duyarlılık, yorgunluk, bunalım, şişmanlama veya zayıflama, ten kuruluğudur. Görülme sıklığı bir sürü yetersizdir. Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkeste görülebilir. Lityum eksikliği sonucu olarak meydana gelen bu rahatsızlıklar, beslenmeye uyarı edilerek azaltılabilir.

İçerisinde Lityum Durumda Olan Besinler:

Maden suları, içme suyu, süt,yumurta, zeytin,çavdar ve tahıllar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz,marul, yapraklı sebzeler, patates, domates, portakal ve deniz ürünlerinde yer almaktadır.

About Author

Bir yanıt yazın